Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Adatvédelem
Kulcsszó keresése: Összesen 68 találat van.
Címke: továbbtanulás; lemorzsolódás Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Felnőttképzés | Szűcs Dóra | eduline | 2011. június 15.

Átláthatóbb OKJ-s képzési rendszert ígér a Magyar Munka Terv, amelyet múlt héten tárgyalt és fogadott el a kormány: egyszerűbbé teszik a szakok akkreditációját, szigorítanak az ellenőrzésen, a nem piacképes képzések támogatását pedig csökkentik. Főállású oktatók és tanári értékelési rendszer nélkül egyetlen oktatási központ sem működhet majd.

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2011 június 29. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Somogy >>  Közélet | Márkus Kata | 2011. június 9.

Kaposvár | A hátrányos helyzetű, roma gyerekek három féléven keresztül járhattak a Kaposvári Egyetem tehetséggondozó foglalkozásaira.

Hasznos volt a program, nagyon sokat okosodtak a gyerekek, amióta a foglalkozásokra járnak. S persze óriási élmény volt a számukra, meg persze nekünk is, amikor a táncelőadásuk után állva tapsoltak, még a magyarok is. Így összegezték a Kaposvári Egyetem és a Napkerék Egyesület közös tehetségfejlesztő programjának hozadékát azok a roma származású szülők, akiknek a gyermekei rendszeresen részt vettek a program foglalkozásain.

A teljes cikket itt olvashatja el: SONLINE

2011 június 09. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Profit | Máriás Leonárd | 2011. június 1.

Felfüggesztette a felnőttképzéseket és leállíttatta a hátrányos helyzetű álláskeresők elhelyezkedését segítő uniós finanszírozású programokat Czomba Sándor - tudta meg a Hírszerző. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár arra utasította a megyei munkaügyi központokat, hogy képzési támogatásról szóló szerződést ne kössenek, illetve fel kell függeszteniük a TÁMOP 1.2 foglalkoztatást ösztönző támogatásait is.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 június 01. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

[Első kézből] | OrientPress Hírügynökség | 2011. május 30.

26 db tananyag korszerű e-learning tananyag egységgel való kiegészítését végezte el a Dunaújvárosi Főiskola a műszaki képzések területén. A munkaerő-piaci igényekhez igazodó, nemzetközi tananyagokat is adaptáló, gyakorlati tudást igénylő tartalmakat a főiskola ingyenes hozzáféréssel teszi elérhetővé a főiskolai hallgatók mellett bárki számára.

A teljes cikket itt olvashatja el: OrientPress

2011 május 30. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Felsőoktatás | Szabó Fruzsina, eduline | 2011. május 30.

Abszurd ötletnek tartja az államilag finanszírozott hallgatói helyek számának csökkentését, valamint az egyetemek és főiskolák központilag irányított összevonását Magyar Bálint volt oktatási miniszter, aki szerint a felsőoktatási intézmények spontán integrációja a következő években tovább folytatódhatna – ha a kormány visszaadná a döntés jogát a rektoroknak.

Az interjút itt olvashatja el: eduline.hu

2011 május 30. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

LV. évfolyam 20. szám, 2011. május 20.

Az úgynevezett szakmunkáshiánytól az úgynevezett duális képzésig

A közoktatási törvényjavaslat szakképzésre vonatkozó része abból indul ki, hogy Magyarországon szakmunkáshiány van. A végzettek nem rendelkeznek megfelelő szakismeretekkel, képzési idejük nagy részét általános ismeretek elsajátítására fecsérlik. Ehelyett a vállalatok igényei alapján meghatározott, gyakorlatias ismeretek átadására van szükség a képzés első pillanatától fogva, a jelenleginél rövidebb képzési időben és a mainál lényegesen nagyobb arányban érettségit nem adó szakiskolákban.

Az írást itt olvashatja el: Élet és irodalom

2011 május 24. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Vélemény | Vajda Péter / Népszava | 2011. május 23.

Akár örülhetnénk, hogy tompíthatják a felsőoktatást érintő kormánytervet: a tiltakozás nem volt hiábavaló. Ám ez még nem az öröm órája. Hoffmann Rózsa államtitkár most jelezte, nem mondtak le a körvonalazott tervekről, ám az átalakuláshoz több idő kell.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

2011 május 23. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] itthon | Joó Hajnalka | 2011. május 19.

Továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát, és csak látszat, hogy harcban áll az oktatásügy valamennyi szereplőjével - mondta az [origo]-nak adott interjúban Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Bár a kormány gazdaságélénkítési terve erről szól, Hoffmann szerint nem lehet kivonni 88 milliárd forintot a felsőoktatásból. Átalakításokra viszont szükség lesz, bár egyelőre nem dőlt el, hogy mi lesz az egyetemek sorsa, a kormány elhalasztja az erről szóló döntést.

- "A keretszámok pedig nem fognak csökkenni. Vagyis nem helyes kalkuláció, hogy csökkenteni akarjuk a felsőoktatásban tanulók számát. Nincs ilyen hátsó szándékunk" - novemberben mondta ezt, amikor utoljára interjút adott az [origo]-nak. Ehhez képest nemrég elismerte: huszonötezres keretszámcsökkentést terveznek 2014-ig.

Az interjút itt olvashatja el: [origo] itthon

2011 május 19. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság / Magyar | Molnár Tamás | 2011. május 19.

Három év alatt 88 milliárd forintot vonna ki a kormány a felsőoktatásból a Széll Kálmán terv alapján. Régiós összehasonlításban nem állunk rosszul a felsőoktatásra költött állami pénzeket összehasonlítva, ráadásul kiemelkedő a diplomások bértöbblete, könnyen lehet a költségtérítés mellett érvelni. A válság viszont így is elvitte a jelentkezők jó részét, a tervezett intézkedések pedig az egyetemisták számának drasztikus csökkenésével járhatnak, így kérdés, hogy teljesítjük azt a vállalást, miszerint 2020-ra 30 százalék fölé tornázzuk a diplomások arányát.

A teljes cikket itt olvashatja el: Index

2011 május 19. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] itthon | Joó Hajnalka | 2011. május 19.

Mégsem zárja le a nyár közepéig, hanem későbbre halasztja a kormány a felsőoktatási intézménystruktúra átszervezését. Az [origo] információi szerint most azt vizsgálják, hogy a szakok ésszerűsítésével hogyan lehetne megtakarításokat elérni a felsőoktatásban. Illetve tovább folyik az ötletelés a lehetséges összevonásokról is: a Corvinus Egyetem egy elképzelés szerint József Nádor Egyetem néven olvadhat össze a Műegyetemmel.

A teljes cikket itt olvashatja el: [origo] itthon

2011 május 19. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Felsőoktatás | eduline | 2011. május 17.

Pokorni Zoltán szerint utólagos tandíjat kéne fizetniük azoknak a diákoknak, akik évekig járnak egy felsőoktatási intézménybe, majd nem fejezik be azt. Az oktatási bizottság fideszes elnöke a TV2 reggeli műsorában arról beszélt, hogy a diákhitelt kiterjesztené az ilyen esetekre is.

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2011 május 17. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Hanganyag: Windisch Judit | 2011. május 10.

A felsőoktatási karok, szakok számának csökkentését szeretné az oktatási államtitkár az intézmények integrálása helyett. Hoffmann Rózsa az InfoRádiónak azt nyilatkozta: elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek teljesen önköltséges képzések, de erről konkrétumokat nem tudott mondani.

A teljes cikket és a hanganyagot itt találja meg: InfoRádió

2011 május 10. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] itthon | Joó Hajnalka | 2011. május 4.

Tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett egy, az [origo] birtokába került koncepció szerint, amelyről az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. Az [origo] információi szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát, több felsőoktatási intézmény támogatásából teljesen kivonulna az állam a koncepció szerint.

A teljes cikket itt olvashatja el: [origo] itthon

2011 május 04. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Magyar Nemzet ajánló | Magyar Nemzet | 2011. április 19.

2014-ig 43 százalékkal csökkentené az ingyenes képzésre felvehető hallgatók számát a kormány a felsőoktatásban – derül ki a Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogramból. A kormány a következő három évben fokozatosan csökkentené a felvett hallgatók számát, a felsőoktatás reformjától 38 milliárd forint megtakarítást remél. A hallgatók szerint ez a lépés hosszú távon nem növeli a gazdaság teljesítőképességét.

A teljes cikket itt olvashatja el: MNO Magyar Nemzet Online

2011 április 19. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | InfoRádió | Hanganyag: Exterde Tibor | 2011. április 12.

Júniusban foglalkozhat majd a Parlament a közoktatási és a felsőoktatásról szóló törvényjavaslattal - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Pokorni Zoltán. Az Országgyűlés Oktatási Bizottságának fideszes elnöke arról is beszélt, hogy szerinte nem biztos, hogy meg kellene változtatni a ma érvényben lévő tizennyolc éves tankötelezettségi határt, hiszen ha valaki ennél előbb szerez sikeresen szakmát, a jog szerint befejezheti a tanulmányait.

A teljes cikket és a hanganyagot itt találja meg: InfoRádió

2011 április 12. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Cz. G.| NOL | 2011. ápriis 7.

Orbán Viktor szerint kiérdemli a történelmi jelzőt az a megállapodás, amit Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat vezetőjével készül megkötni. Több tízezer cigány fiatal juthat piacképes szakképzettséghez.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 április 07. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Balla István | 2011. április 7.

A tankötelezettség felső korhatára körüli vita során alig esik szó arról, hogy ma is van törvényes lehetőség az iskolába járás elkerülésére. A magántanulói státuszt az élsportoló, művész, illetve a súlyos beteg gyerekek számára találták ki, mára a problémás diákoktól való megszabadulást szolgálja. A pontatlan jogszabályt az új törvényi koncepció sem rendezi.

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 április 07. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Edupress | 2011. április 7.

Míg az Európai Unióban több mint ötvenmillió, addig Magyarországon akár egymillió olyan ember is lehet, akinek részt kell vennie a felnőttképzésben, hogy munkahelyhez juthasson - mondta el Zsuffa Ákos, az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesületének (AFIOE) elnöke.

A teljes cikket itt olvashatja el: Nyelv és Tudomány

2011 április 07. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Felsőoktatás | Szabó Fruzsina / eduline | 2011. április 6.

A vizsgalehetőségek számát a hallgatói érdekképviselet és a több mint 55 ezer tagot számláló Facebook-csoport tiltakozása ellenére is szabályozná az új felsőoktatási törvényben az oktatási államtitkárság, az elmúlt hónapokban komoly vitákat kiváltó jogszabályt még a nyári szünet előtt elfogadhatja az országgyűlés. Az eduline kérdéseire Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár írásban válaszolt.

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2011 április 06. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Edupress | 2011. április 5.

Az oktatási államtitkárság átalakítaná a szakképzést annak érdekében, hogy a tankötelezettség felső határának 16 éves korra való leszállítása után se képzettség nélkül lépjenek ki az iskolából a fiatalok - olvasható a Magyar Nemzetben.

A teljes cikket itt olvashatja el: Nyelv és Tudomány

2011 április 05. (kedd)
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>