Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap A MTA-GYEP Irodával kapcsolatos hivatalos nyilatkozatok összefoglalása
A MTA-GYEP Irodával kapcsolatos hivatalos nyilatkozatok összefoglalása

A Gyermekszegénység Elleni Program (GYEP) megdöbbenéssel értesült a saját ellehetetlenítéséről szóló méltalan hangnemű nyilatkozatokról. Soltész Miklós (a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára), Balog Zoltán (a KIM, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság államtitkára), Dr. Hidas János (a Wekerle Sándor Alapkezelő főigazgatója) és a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozataiból a következő kép rajzolódik ki Programunk sorsáról (a szöveg nem kívánt részei törlendők):

A Ferge Zsuzsa vezetésével működő Gyerekszegénység Elleni Programirodát 2011. szeptemberében megszüntették / átszervezték / megerősítették. Ezt a lépést a kormányzat / az MTA a kormányzattal nem egyeztetve / az MTA a kormányzattal megállapodva tette meg, amelynek során a program vezetőjét kizárták / vagy kilépett a programból, a program szakértőinek munkájára pedig a továbbiakban nincs szükség / a szakmai stáb maradt az MTA-ban / az összes szakember átkerült a WSA-ba / további jelentős számú szakemberrel kibővülve. Erre azért volt szükség, mert a Program tönkretette az oktatási rendszert / nem emelte fel a szavát a gyermekszegénység ellen / példaértékű / nagyon jó program volt, munkatársai pedig papírok mellett döntöttek a szegénység csökkentéséről / testközelből ismerik a kérdést és szükségesek ahhoz, hogy a program szakmai tartalma ne sérüljön.

Megerősítés vagy megszüntetés?

„Nincs szükség olyan tanácsokra, amely[ek] tönkretett[ék] (…) az oktatási rendszert azzal a vadliberális politikával, amit bevezettek ebben az országban; (…) amikor a legszegényebb családoknak csak úgy adtak támogatást, segélyt, [hogy] cserébe semmit nem kértek. (…) A programiroda ezt a felfogást támogatta.” (Soltész Miklós)

„Az MTA a tudományos kutatói és értékelő hátteret megerősített szakmai és személyi feltételek mellett továbbra is biztosítja.” (KIM)

„azt mondani csak azért, mert valakit most ebből (…) kizártak, vagy kilépett egy programból, hogy akkor ez meg is szűnik, ez szerintem egy picit egoista megközelítés.” (Balog Zoltán)

„Ott [az MTA-ban] megmaradt egy szakmai stáb, és az összes többi ember, aki ebben az irodában volt, tudtommal átkerül a Wekerle Sándor Alapkezelőbe. (…) Bízom benne, hogy azok a szakemberek, akik itt maradnak – és a többségük benne marad ebben a programban – azok legalább ugyanilyen színvonalon fogják ezt tovább csinálni.” (Balog Zoltán)

Ki döntött?

„ez nem a mi döntésünk, hanem a Tudományos Akadémiáé, (…) velünk nem egyeztetett a Tudományos Akadémia. Ez az ő szuverén döntésük, hogy ezt az úgynevezett GyEP irodát (…) hogyan alakítják át.” (Balog Zoltán)

„Az MTA és a WSA közötti megállapodás alapján a kiemelt program irányítását és lebonyolítását az eddiginél nagyobb feladatvállalással a WSA vette át.” (KIM)

„nem úgy kell nekünk a legszegényebb több százezer embert támogatni, hogy 80 millió forintért fönntartunk egy irodát, hanem abból kell kiindulni, hogy az oktatási rendszert meg kell erősíteni.” (Soltész Miklós)

„az MTA minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni törekedett a GYEP iroda működését (…) hogy a nemzet számára fontos szociálpolitikai program kiszámítható keretek között működhessen.” (MTA)

Jó vagy rossz volt a GYEP?

„El kell ismernem, Ferge Zsuzsa vezetésével ez egy nagyon jó program volt” (Balog Zoltán)

„Ön egy liberális kötődésű társaságot akar továbbra is támogatni, miközben ugyanez a társaság egy pillanatig sem emelte fel a szavát az ellen a gyermekszegénység ellen, amibe az elmúlt időszak liberális oktatáspolitikája vezette az országot.” (Soltész Miklós)

„A példaértékű program stratégiai kutatási eredményeinek közzétételét (…) a Magyar Tudományos Akadémia (…) valamennyi rendelkezésére álló eszközzel támogatja.” (MTA)

És a munkatársak?

„Ön egy irodáért aggódik, ahol 80 millió forintért dolgoznak emberek, és ott döntik el, hogy oldják meg papírok mellett a gyermekszegénységet (…)” (Soltész Miklós)

„a szegénységet testközelből látó, ismerő és a programot a különböző helyszíneken eddig is megvalósító szakemberek akik korábban az MTA Gyerekesély Programirodában dolgoztak (…) szükségesek ahhoz, hogy a program szakmai tartalma ne sérüljön.” (KIM)

A GYEP Irodát mindenesetre bezárták, eszközeiket, munkaanyagaikat le kellett adniuk. A programban eddig dolgozó 35 munkatárs közül ma senkinek sincs munkaviszonya az MTA-ban – helyettük másik 3 főt foglalkoztatnak (2,5 státuszon). A dolgozókat a WSA nem vette át automatikusan. Jelenleg az Alapkezelő állásinterjúra hívja be a programban eddig dolgozó szakembereket. A majdan ténylegesen felvettek száma egyelőre ismeretlen.


Források

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság: Összefogás a gyermekszegénység ellen. 2011. október 4. 11:30 kormany.hu

Az Akadémia sajtóközleménye a Gyermekszegénység Elleni Programról. Budapest, 2011. október 7., péntek (OS)

Balog Zoltán nyilatkozik a GYEP sorsáról. Klubrádió: Megbeszéljük... (műsorvezető: Bolgár György)

Országgyűlési Napló 115. ülésnap (2011.10.03.), azonnali kérdés megtárgyalása 7:35 A/4410 A kormányt csak a tehetős gyerekek sorsa érdekli? Soltész Miklós államtitkár válasza